An Urban Design Solution

Childcare Centre, Community Space and Playground, Darlinghurst, Sydney

Architect:            Andrew Burges Architects 

Area:                    1391.0 m2 

Year:                    2016 

Photography:    Peter Bennetts 

Builder:               Belmadar Constructions 

 

The Project

Integrating a playground, a four-story 1920s industrial building and a laneway was never going to be an easy task - However Andrew Burges Architects have combined all three into the new East Sydney Early Learning Centre. The outstanding design of the East Sydney Early Learning centre has earned Andrew Burges Architects the World Architecture Festival Award in the Schools category, an award well deserved by this creative masterpiece.

Nestled in the bustling Sydney suburb of Darlinghurst, The East Sydney Early Learning Centre replicates its surroundings, albeit in a much smaller way. Drawing inspiration from its urban surroundings, the building itself uses miniature houses or ‘pods’ to divide the large open spaces of the 4-story building. Each pod looks and feels like a cubby house, delighting pupils and parents alike. While the pods are the main attraction, the seamless integration of separate areas is where the true genius lies.

The three main components of the East Sydney Early Learning Centre are the building itself, the John Birt Memorial Playground, and Berwick Lane which connects them. The architects overhauled all three areas and joined them all through the use of a ‘treehouse bridge’.

 

 

The Woodform Effect

The treehouse bridge stretches from the playground, over the laneway and into the centre itself. Using Woodform Architectural’s Concept Click System in Spotted Gum as the screening, the bridge is a perfect example of form and function. The screening provides safety for children running to and from the playground, while still allowing natural light through. The locally sourced Spotted Gum is perfectly suited to this application, providing the desired aesthetic while being extremely durable.

Concept Click also surrounds the playground, as well as the undercover ceilings in external areas. Andrew Burges Architects maintained the ‘tactile play’ theme of the space by incorporating existing trees into the architecture. The Concept Click system is designed to allow for penetrations such as these with minimal fuss. The 32x32mm Spotted Gum battens with a 20mm spacing give the ceiling areas a natural feel, matching the natural foliage in the area. 

See the full list of specification details for the East Sydney Early learning Centre in our online specification and visualisation tool - Sculptform.

Designed to streamline your specification process by providing you with: 

  • 3D visualisation of your designs
  • Instant  $/m2 rate calculator for supply and installation
  • Save designs and share them with others
  • Instant specification table
  • Order samples of your design
  • Download CAD and Revit files to integrate into your model

Click here, create your account or login and try it for yourself.

 

 

 

Share: